Hvad er minirace?

 

Minirace, eller rettere slot-race (på dansk rilleræs) er mange ting. Fælles for alt rilleræs er dog at bilen, sjovt nok, styres rundt på en bane vha en rille, og hastigheden kontrolleres vha en håndspeeder. Kører man for stærkt, forlader bilen rillen …

 

Det rilleræs som flest kender, er de klassiske racerbaner, som samles af plastikskinner. De kom med Scalextric  frem sidst i 50’erne. Op igennem 70’erne og 80’erne kom der en masse elendige fabrikater som har givet racerbanen et uheldigt ry. Der var aldrig strøm hele vejen rundt, og var der endelig det, skulle bilerne nok sørge for at tabe et hjul, eller gå i stykker på anden måde.

Sådan behøver det heldigvis ikke være. I starten af 90’erne fik racerbanerne deres anden ungdom. Scalextric fik en revival, og nye kvalitetsmærker mærker kom til, f.eks FLY, Ninco, Slot.it.

Hvor bilerne i gamle dage ubetinget lignede plastiklegetøj, begyndte bilerne nu at ligne kørende modelbiler. Og hvor racerbane igennem 70 og 80’erne havde været for børn, begyndte det igen at være en voksenhobby.  Randers Mini Race Klub blev grundlagt i 1995, og er dermed en af de ældste eksisterende klubber i Danmark.

 

 

Biler:

De seriøse biler er typisk enten i størrelse 1:32 (Scalextric mv.) eller 1:24 der typisk er lidt mere avancerede biler der består at et indkøbt chassis, som den enkelte så har monteret enten en plastik (ofte et byggesæt) eller en glasfiber karosse på. I Randers kører vi med begge dele.

 

 

Baner.

Minirace på klubplan er kendetegnet ved at køre på større baner, med flere spor. Randersbanen er ca. 41 meter lang  (altså for en omgang!), og har 5 spor. Mest almindeligt er 4 spor, men der findes efterhånden også en del 6 og 8 sporede baner. Banelængden varierer typisk fra 20-40 meter, med Esbjerg LeMans Klubs 90 meters bane som noget lidt ud over det sædvanlige.

 

 

Klubben.

Race på klubplan er selvfølgelig også kendetegnet ved KLUBLIVET. Der er jo ikke noget ved at have en fed bane, hvis der ikke er nogen at lege med – og det er der heldigvis i Randers Mini Race Klub. Udover at være mødestedet for en samling mere eller mindre nørdede mennesker, er det også et herligt forum hvor vi hygger os gevaldigt. Klubben er 50% benhårdt ræs, og 50% behageligt samvær, hvor hverdagens eventuelle små og store problemer glemmes – jeg har endnu ikke oplevet at være i dårligt humør, når jeg tager hjem fra en klubaften – også selvom skiderikkerne har kørt fra een 

 

 

Hvad koster det så at køre minirace anno 2022?

Det man skal bruge, er en håndspeeder, og den lille plastiktingest man evt har derhjemme dur ikke. En udmærket speeder fås brugt fra omkring 500,- En bil i størrelse 1:32 koster også omkring 4-500,- Til klubkørsel skal man nok regne med at skulle bruge 2-3 biler, for at kunne deltage i alle klasser. I Randers kører vi som nævnt også biler i størrelse 1:24. De er lidt dyrere – men skulle du troppe op i klubben, og have lidt ondt i pungen, finder vi nok en brugt 1:24’er til dig. En super topklasse 1:24 koster omkring 3000 kroner – så skal den lige samles og males. En ACD Pro speeder, som er det hotte i øjeblikket, koster ca 1600 kr fra ny. Til at starte med er du velkommen til at låne biler og speeder af de eksisterende medlemmer, indtil du finder ud af om det er noget for dig.

 

 

Ud at køre med de skøre.

Der er naturligvis en del løb klubberne imellem. I øjeblikket findes Scaleauto DM, som er en indgangsklasse. Bilerne (1:24) er ikke så dyre, og regelsættet er stramt, så der ikke er det store opsætnings og tuningsmuligheder. Der er DSV hvor man kører med klassiske danske biler. Endelig er der DES, som er en langdistance serie for 3-mands hold. Til sidste løb var der 13 hold samlet en fredag-lørdag. Her er der noget der minder om rigtig motorsports stemning ...

Vil man køre i udlandet er der masser af muligheder i Tyskland, Holland og Spanien.

Det gode ved slotrace er at man kan dyrke det på det niveau man ønsker. Nogle af Randers klubbens medlemmer deltager i mange udenbys løb, andre engang imellem, og andre igen næsten aldrig. Der er plads til os alle !